Márciusi közösségi nap

Közösségünk márciusi találkozóját a gyönyörű Mátra lábánál fekvő Gyöngyössolymoson tartottuk, a helyi plébános Juhász Zoltán atya, valamint közösségünk ott élő tagja Török Juli meghívására.
Találkozásunk első helyszíne a helyi árpád kori templom volt, ahol szentmisén vehettünk részt a velünk érkező Lengyel Gyula, valamint a helyi Juhász Zoltán atyák celebrálásával. A szentmise ünneplését a sokunk által ismert és szeretett Hliváné Ibi kántori szolgálata segítette.
gysolymos-2gysolymosA templomról megtudtuk az első királyunk idején állt templom helyén építette, a Solymosy család a gótikus templomot, mely a török időkben a torony kivételével elpusztult. Az újjáépítés 1702–ben kezdődött barokk stílusban. 1969-72 között kapta meg mai formáját, mely jellegében

középkori, homlokzattoronnyal ellátott, egyhajós templom.
A nagyméretű oltárképen Szent Miklós püspök, a templom védőszentje, látható papi kísérettel gyermekek körében.
Számomra lenyűgöző látvány volt még a Szentháromságot ábrázoló szoboregyüttes.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAA szentmise utáni programhoz Juli saját lakását ajándékozta a közösség tagjai számára.
Némi pihenés után folytatódott a lelkiprogram, Gyula atya felvezető gondolataival, melyből néhányat kiragadva próbálom megfogalmazni érzéseimet.
– Minden pillanatunk egy válaszút, amely közelebb, vagy messzebb visz Istenhez.
– Döntenem kell, az egyhelyben topogás nem lehetséges, ez a döntés mennyire a sajátomé, mennyire tudom összhangba hozni Isten illuminációjával.
– Minden percben Istenben kell élnem, hogy meghalljam mit akar tőlem adott pillanatban és helyzetben.
Ezután részletesen beszélt atya az „akarat betegségeiről”, melyet hallgatva levonhattuk a tanulságot, van még mit felajánlani a nagyböjti idő készületeiben.
Az atya elmélkedése után megosztottuk egymással a hallottak alapján bennünk felmerülő gondolatokat, ezzel is építve egymást.OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A lelki táplálék és lelkiprogram után testünk táplálása is sorra került, az elmaradhatatlan zsíros kenyér parti és a „batyuból” előkerülő sütik által.
Köszönet a házigazdáknak, Juhász Zoltán plébános atyának, Török Julinak és gyermekeinek Vikinek és Attilának.

Ipacs Zsuzsi ACR