Gondolatok az elmúlt hónapok eseményeiről

Április 29-én a családok évében, egyházmegyei találkozóra hívta érsek atya a cigánycsaládokat Egerbe. A szentmisét követően a színes programok, tanúságtételek közben a testi táplálékról is gondoskodtak a szervezők. Az Érseki Szent József Kollégium konyhája által készített ebédet az Érsek udvarban, valamint a kollégium udvarán fogyaszthatták el a résztvevők. 2006-tól a kollégiumban dolgozom, az igazgató úr kérésére az elmúlt évhez hasonlóan közösségünk nővérei is segítettek a konyhai dolgozók mellett, hogy a kiszolgálás minél gördülékenyebben történjen. A közel 1800 résztvevő, köztük sok kisebb, nagyobb gyermek örömmel és köszönettel fogadta a feléjük irányuló figyelmet, szerető törődést. Örömmel üdvözöltük az ismerősöket, szeretettel szolgáltuk az ismeretleneket. A szendrőládi cursillos cigánytestvérek közös énekkel, zenével köszönték meg szolgálatunkat.

Isten ismét megmutatta, ha nevében gyűlnek össze Ő ott van közöttük. Közöttünk is jelen volt, szeretete és békéje töltötte el a résztvevőket.img_9359img_9399

Május 21-én egyházmegyei ministrás találkozó volt Egerben. A programok mellett az étkezést szintén a Szent József kollégium biztosította. Az előző programhoz hasonlóan közösségünk nővérei is szolgálatban voltak. Gyönyörködtünk a gyermekek sugárzó tekintetében és örömmel szolgáltuk Őket.

A találkozó előtt kora reggel Katona püspök atyánál végeztünk ablaktisztítást, nagytakarítást.

A közös munka segít abban is, hogy mi nővérek, jobban megismerjük egymást. A közösen végzett munka csiszol, formál, alakít mindannyiunkat. Jó látni, hogy szolgálatunkkal örömet szerzünk püspök atyának, aki mindig nagyon hálás fáradozásunkért.

Május 28-án, lelkiségek találkozóján vettünk részt Andornaktályán. Több lelkiségi mozgalom mellett közösségünk is lehetőséget kapott a bemutatkozásra.

A Szent András kápolnától indulva kb. 3 km-t gyalogosan tettünk meg a faluban, egyházi énekeket énekelve, megvallva hitünket és Istenhez tartozásunkat. Az iskola udvarán felállított sátor és színpad adott helyet a jelenlévő közösségek bemutatkozásához.  A községben lakó két nővérünk H.Tálos Anna és B.Tóth Margit aktívan részt vett a szervezésben, a találkozó lebonyolításában is. Mi résztvevők pedig közösen szurkoltunk a focimeccsen, a szemináriumi kispapok és a falu csapatának, hallgattuk meg milyen színesek a közösségek. Délben finom gulyással és sütivel láttak vendégül bennünket a házigazdák. A nap zárásaként szentmisén vettünk részt. Lelkiekben, élményekkel gazdagodva telt a nap.

Június 18-án, közösségi találkozón vettünk részt Borsodnádasdon. A helyi közösségi házban találkoztunk, ahol meglepetések sora fogadott. A településen élő Teréz nővérünk és az Élő Víz közösség tagjai kis lángnyelvet idéző papírokra írt szentírási idézettel kedveskedtek. Később személyes találkozóra is sort került a közösség néhány tagjával. Finom ebédet is kaptunk. Az aktuális események megbeszélése után, ami igen jó hangulatban telt a nap fénypontja volt a szentmise. A lemezgyár temploma földcsúszás miatt nem használható. A szentmisét a templom melletti plébánia épületének egyik szobájában mutatta be Fejes János atya, aki évekig a közösség lelkikísérője is volt. Az egri bazilika méreteihez és pompájához képest számomra lenyűgöző volt a hely és a kellékek egyszerűsége, a jelenlévők Isten szeretete, emberközelsége. Ismeretlenül is ismerősebbnek tűntek az ott lévő testvérek, azoknál akikkel a bazilikában talán naponta találkozom. Hála és köszönet van bennem a megtapasztalásért. Nehezen vettünk búcsút egymástól és János atyától.

Számomra külön élmény volt maga az utazás is, mivel ismét én navigáltam Julit, „Sajószentpétert” kihagyva, tévedés nélkül oda és haza találtunk.

Hála helyismeretemnek és Rita nővérünk gondoskodó szeretetének, aki indulás előtt egy útvonaltervet is adott a kezembe.

 Eger, Szent István havában

B.Ipacs Zsuzsi

 ACR