Fogadalomtétel 2017

                                                                    Öt év után ismét örökfogadalmas nővért ünnepelt az                                                                   ACR közösség magyarországi Szent Kamill Kollégiuma.

 

Az augusztusi közösségi hét zárásaként tartott tanácsülésen döntött a vezetése arról, hogy ez évben három magyar nővérünk teheti le fogadalmát.

Gyöngy Olga első ideiglenes fogadalmat tett egy évre                            

 

 

Szabolcsi Mária megerősítette fogadalmát két évre

 

 

Török Julianna örökfogadalommal tette életét Krisztus Király kezébe.

 

 

Örömmel és izgalommal készültünk az ünnepre, melyre az örökfogadalmasunk kérésére Gyöngyösön a Szent Bertalan templomban került sor október 8-án, a Magyarok Nagyasszonya ünnepén. Juhász Ferenc plébános atya örömmel fogadta a kezdeményezést és készséggel adott helyet közösségünknek az ünnep megrendezésére. A város főterén álló monumentális csarnoktemplom a környék legnagyobb temploma. Egységes barokk belseje lenyűgöző hatású. Nem jártam még itt, meghatottan, csodálattal néztem az elém táruló szépséget. A templom gyönyörű keretbe foglalta a jeles eseményt. Plébános atya homíliájában méltatta az elköteleződést, mellyel nővéreink Istennek ajánlják életüket, fogadalmukat az áldozópapság segítésére teszik. A fogadalom gyakorlatban történő megvalósulását az itt élő hívek naponta láthatják, tapasztalhatják Török Julianna személyében. Közel egy éve munkatársa a plébánián szolgáló atyáknak, adminisztrátorként segíti munkájukat, szolgálja a híveket. Feri atya megemlítette azt is, biztos abban, hogy ilyen fogadalomtételt, életfelajánlást ebben a templomban még nem ünnepeltek, méltán lehet büszke a hívek közössége a mai napon. Megható, szép pillanatokat éltünk át, együtt örültünk fogadalmat tett nővéreinkkel.

A jelentős eseményén jelen voltak, Elisabeth Hager a közösség fővezetőnője, Helga Rokos és Marianne Waslmayr osztrák nővéreink valamint a magyar kollégium nővérei.

Nagy öröm volt számunkra, hogy a szentmisén velünk ünnepeltek Dr. Dolhai Lajos professzor atya, aki már évek óta lelki kisérőnk, segítőnk főként az Ausztriában töltött közösségi hetek alkalmával, valamint Holló Gábor atya, akinek édesanyja közösségünk nővére.

A jelenlévő atyákon kívül a megható pillanatok részesei voltak, megtiszteltek jelenlétükkel a fogadalmat tett nővéreink családtagjai, barátok, egyházközösségük tagjai, kereszténytestvéreik az imacsoportjaikból, lelkiségi mozgalmakból. A szentmise után az Egyházi kincstár közösségi termében agapén vidám együttléttel, beszélgetéssel folytattuk az ünneplést.

Osztrák nővéreink magyarországi látogatásukkor mindig több napra érkeznek. Ezeket a napokat igyekszünk közös együttléttel, látnivalókkal megtölteni. Az ünnephez kapcsolódóan Gyöngyösre és környékére terveztük a programokat. Így ellátogattunk Gyöngyösön a Mátra Múzeumba, igaz időhiányában csak egy részét sikerült bejárnunk.

    

 

önfeledt játék a múzeumban

Gyöngyöspatán ebéd után megnéztük Molnár László festőművész kiállítását. A művész személyesen mutatta be a jelenleg kiállított képeit, mely a Kozmosz címet viseli. A művész a modern festészet képviselője, képeinek” művészetének kulcsa az áthatás jelensége.”                                                                                                                                                                                                  A modern művészet után néztük meg a Kisboldogasszony templom csodáját. A gótikus templomban található oltár Európában egyedülálló műkincs, amely Jézus családfáját mutatja be. Az oltáron fekvő Jesse életnagyságú törzséből 8 m magas fa sarjad. A fa ágai Mária születését ábrázoló képet ölelik. A fa ágin Jézus ősei ülnek, a tetején az összehajló ágakon Mária trónol, karján a kisdeddel. A templomban őrzik még Károly Róbert tárnokmestere – és a falu szülötte – Nekcsei Demeter által szerkesztett Nekcsei biblia egy másolatát.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Jesse oltár
                                          Nekcsei biblia megtekintésKisboldogasszony templom

Délután Gyöngyösön a Szent Bertalan templomban találkoztunk Juhász Ferenc plébános atyával, ismerkedtünk a csodás templommal, majd tartottunk egy próbát, a másnapi fogadalomtételre.

 

Este Holló Gábor újmisés atyával vettünk részt szentmisén Nagyrédén

Az Eger és Gyöngyös közötti közlekedést Juhász atya jóvoltából a plébániai kisbusszal és saját autókkal tudtuk megoldani. Esténként osztrák és magyar nővéreinket, saját otthonunkban láttuk vendégül vacsorára. Péntek és szombat este Zsuzsinál Egerben, vasárnap Julinál Gyöngyössolymoson. A nyelvi nehézségek leküzdésében segített Dolhai atya, Salánki Endre tanár úr, körleveleink fordítója. Napközben pedig állandó kísérőnk volt Csorba Zsóka, az Egri Főegyházmegyei Könyvtár dolgozója, akit egy közös ismerős javaslatára kértem meg vállalja a tolmács feladatait.

 

Péntek este vacsora és beszélgetés Zsuzsinál

                      Vasárnap délután Julinál Gyöngyössolymoson

Hála az Úrnak a szép ünnepért. Köszönet mindenkinek az együtt töltött időért.

Zsuzsi